יום שלישי, 22 במאי 2012

מעבר ממידע לידע

בכל פעם אני נפעמת מחדש מהשיעורים של ד"ר אלון הסגל שמנסה להוביל אותנו לעולם אחר , חדש, עולם שונה מהמציאות הקיימת, עולם החושף אותנו למציאות דיגיטלית, בכל שיעור אנו נחשפים למגוון נרחב של יישומים חדשים.
ד"ר אלון הסגל מאמין באמונה שלמה שעלינו להתכונן לעולם העתיד, עולם שכולו יהיה דיגיטלי, בחלומו, מערכת החינוך תשתנה, המורים ישתנו והחזון  הבית ספרי יהיה חזון דיגיטלי.
גם עבודת הגמר בקורס מתמקדת באיך ללמד את הילדים בעזרת היישומים השונים הקיימים היום, להבין את המטרה הדיגיטלית, לפתח מטרה מסוג שונה, לא כמו שהורגלנו במשך שנים - מטרה פדגוגית אופרטיבית, אלא מטרה דיגיטלית, כיצד ניתן ללמד את הילדים בדרך שונה, שיתנסו בדרכי חשיבה שונות, יפתחו מטה קוגניציה.


למה זה תורם? מהי המטרה בלמידה מתוקשבת? 
מה שניתן לעשות באופן פרונטלי, יש אפשרות להשאיר כך, אך מהו המעבר ממידע לידע?


עלינו להעביר לילדים את המעבר ממידע לידע.
כיום במערכת החינוך אנו מלמדים ומתמקדים יותר במידע, אך עלינו להגיע למצב שבו הילדים באופן עצמאי יוכלו להפיק מהמידע ידע הרלוונטי להם.

מה ההבדל בין מידע לידע?
מידע: כולל בתוכו את כל העיבודים, הפרשנויות וכל השינויים שאנו מבצעים על פריט המידע.
ידע: פתרון לצורך, אצלנו המטרה הפדגוגית היא הצורך, בעקבות הגדרה ברורה ומדויקת של בעיה כך ניתן יהיה להגדיר בצורה ברורה ומדויקת את הפתרון.
היכולת (הידע) להגדיר צורך הוא מאוד קריטי לתהליך הלימודי, ידע מתפתח מהרבה מאוד משאבים ורק אחד מהם הוא המידע, התנסות, חוויה ומשוב הם משאבים נוספים להתפתחות הידע.

מהו תהליך התפתחות הידע?
  • הבניה אישית: יצירת סכמות מייצגות ומבוססות מידע קודם, חוויות עבר.
  • העברה: דחיפת תוכן, תזמון ורלוונטיות, שיטות הפצה.
  • התאמה ל"אחר": משוב אפשרויות לפתרון.
  • יצירת פתרון: מיקוד, התאמה לצורך, הצלחה מעשית.

במרחב הדיגיטלי הקיים כיום, המידע, ההתנסות, האחר, מצויים בשפע, הסכימה הלוגית והמודעות העצמית בן אישית.
היום אנו צריכים מספיק אחרים כדי שיגידו לנו מה הפתרון כדי לספק התנסות שתוביל לידע.

יום שבת, 12 במאי 2012

ממדורה לאייפון...

השבוע חגג העם היהודי את חג ל"ג בעומר, יום מותו של רבי שמעון בר יוחאי, ניצחונו של בר כוכבא על הרומאים והצלת ארץ ישראל מידי האויבים.
כיצד חוגגים חג זה? בהדלקת מדורות!!!
אם נשאל את ילדי הגן מדוע מדליקים בחג זה מדורות? אולי הם ידעו את התשובה כי הגננת "הרצאתה" להם שבוע שלם על הנושא, אך אם נשאל את בני הנוער מדוע חוגגים את ל"ג בעומר במדורות ומה משמעות הדלקת המדורה? אני בספק רב אם מעטים ידעו את התשובה.

התשובה לשאלה תלויה בנשאלים, אם נשאל אדם דתי הוא יאמר כי הדלקת המדורה היא לזכרו של רבי שמעון בר יוחאי שנפטר ביום זה, סברה אחרת טוענת שביום זה נפסקה המגיפה הנוראית שפגעה בתלמידיו של רבי עקיבא וחוגגים זאת בהדלקת מדורות, אך אם נשאל אדם חילוני תשובתו תהיה קשורה לנושא התקשורת והוא יטען שהמדורות נועדו להודיע הודעות על המרד הקרב ובא ויקשר זאת לניצחונו של בר כוכבא. למעוניינים להרחיב בנושא מצורף הסבר נרחב על משמעות המדורות http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-3376935,00.html

בעבר דרך התקשורת היחידה שהייתה בין הישובים השונים בארץ ישראל הייתה הדלקת מדורות על הר\גבעה כדי להעביר מסר\תקשורת לישובים ליד, מסר של מלחמה, ניצחון ועוד...כך ידעו התושבים להתכונן לקרב או לשמוח בעקבות הניצחון.
מאז חלפו שנים רבות, העולם הלך והתפתח ואיתו התקשורת, עידן הדפוס, עידן הטלפונים, טלוויזיות, פלאפונים, אייפונים ועוד המצאות רבות ומשוכללות בתחום התקשורת.

תוהה אני כמה מהתפתחות התקשורת מהעבר עד היום ידועה לילדינו?
כמה מעמיקים בבתי הספר בנושא "גלגולה של תקשורת" עד ימינו היום הרווים בה?
האם בכלל יש צורך ללמד את ילדינו את תקשורת העבר, או רק להתמיד ולפתח את כישוריהם בתקשורת שקיימת כיום?

אני חושבת שהמשפט "דע את עברך למען  עתידך" רלוונטי  לנושא זה.
יש צורך לחנך את ילדינו וללמד אותם על העבר, שידעו וילמדו כיצד התפתחה התקשורת לאורך השנים הרבות, שיבינו ויפנימו ששום דבר אינו מובן מאליו ואמצעי התקשורת המפותחים שעומדים לרשותם כיום, שבלחיצת מקש קטנה הם יכולים להגיע לכל קצוות התבל וללמוד על כל נושא מעניין , לא היה קיים בעבר והאנשים בעבר התמודדו עם קשים ותקשורת מסוג אחר.

אם ילדינו ילמדו על התפתחות התקשורת וסוגיה השונים נוכל לפתח ילדים עם שאיפות ורצון להתפתח וליצור דברים חדשים, ילדים שיבינו שלא לוקחים את מה שקיים כיום כמובן מאליו, אלא ישאפו ליותר וירצו לפתח ולהמציא דברים חדשים, ילדים שיבינו שמבחינתם  "השמים הם הגבול".